• Pastry Chef, dezvoltator de produse și designer alimentar, Lars Vierhout a creat sute de rețete, a urmat și a susținut zeci de cursuri de formare profesională și a participat la târguri internaționale atât prin demonstrații, cât și cu deserturi deosebite.
La un asemenea târg l-am cunoscut și noi, reîntâlnindu-l frecvent la evenimente de acest gen și devenind astfel un prieten al Artei Albe. Lars declară despre sine că a știut încă din copilărie că locul său era în bucătărie și încă se simte acasă acolo. Ne-a răspuns la câteva întrebări, cu aceeași pasiune și energie cu care se implică în cariera aleasă.
Suntem siguri că parcursul său în domeniul ales va fi unul de excepție și vom aștepta întotdeauna cu plăcere să descoperim noi soluții creative și designuri impresionante ale talentatului Chef.
1. Cum ai intrat în lumea aceasta a deserturilor și ce te-a atras în mod special spre acest domeniu?
Încă de la o vârstă foarte fragedă o ajutam pe bunica mea la coacerea plăcintelor cu mere și a prăjiturilor merengue cu înghețată. A fost debutul interesului meu pentru fascinanta lume a deserturilor. Apoi, încetul cu încetul, am început să petrec tot mai mult timp în bucătăria de acasă. Iar când am ajuns la vârsta de 15 ani mi s-a permis să ajut la o brutărie locală. Așa a început călătoria mea.
2. Te-ai focusat întotdeauna pe cofetărie – patiserie sau ai lucrat și în alte domenii culinare?
Da, în principal pe segmentul de cofetărie – patiserie și ciocolaterie. Dar sunt atras și de partea de pizza și de specialitățile de panificație, cum ar fi panettone.
3. Poți oferi o perspectivă asupra rolului unui Pastry Chef și ce înseamnă această profesie pentru tine?
În opinia mea, meseria de Pastry Chef este cea mai bună meserie din lume! Și asta pentru că un Pastry Chef este întotdeauna acolo când oamenii sărbătoresc un eveniment sau se bucură de momente speciale, unice, împreună cu cei dragi.
Oferim fericire prin creațiile noastre dedicate momentelor dulci de zi cu zi sau evenimentelor importante din viața celorlalți. Cel mai frumos lucru în această profesie este că pornim de la câteva ingrediente aparent obișnuite și obținem deserturi deosebite, spectaculoase și savuroase. Și putem face asta zi de zi!
4. Cum crezi că evenimente precum SIGEP sau IBA au influențat domeniul cofetăriei și patiseriei?
Este vorba de networking. Este foarte important să cunoști oameni cu care împărtășești aceeași pasiune, iar expozițiile sunt o modalitate excelentă de a face acest lucru. Dacă nu poți comunica cu cei din domeniul tău, nu ai cum să crești, să te perfecționezi.
5. În ce măsură ești la curent cu tendințele și inovațiile din domeniul cofetăriei și prin ce mijloace realizezi acest lucru?
Social Media precum Instagramul, internetul și discuțiile cu colegii și alți profesioniști mă țin informat cu privire la tot ce se întâmplă în domeniu. Repet: doar împărtășind ideile și problemele tale cu alții, poți găsi mai repede soluția.
6. În opinia ta, care sunt cele mai dificile aspecte pe care trebuie să le stăpânească tinerii Pastry Chefi?
Aș spune timpul, pentru că trăim într-o lume în ritm alert. Vrem totul rapid: aici și acum! Însă este nevoie de timp și de efort susținut pentru a învăța meseria asta și pentru a-ți dezvolta abilitățile.
Unui tânăr Pastry Chef la început de drum, i-aș spune să fie precum un burete și să absoarbă totul, să nu se limiteze, să încerce să lucreze pentru o mulțime de cofetării, de unde să învețe tot ce se poate învăța și, bineînțeles, să călătorească de fiecare dată când i se ivește ocazia.
7. Există anumite specializări din cadrul domeniului cofetărie – patiserie despre care ți-ai dori să înveți mai multe?
Da! Arta prelucrării zahărului este de mare interes pentru mine. În același timp, sunt interesat și de produsele de cofetărie și patiserie cu specific local. Fiecare țară și regiune are propria sa gamă de deserturi. Aceste creații aparte îți spun multe despre locul și cultura respectivă.
8. Cine a reprezentat o sursă de inspirație pentru tine de-a lungul carierei de Pastry Chef?
În primul rând, bineînțeles, bunica mea, alături de care am descoperit această lume fascinantă. Apoi primul meu șef, proprietarul unei mici brutării din sudul Olandei. Până nu demult, încă mergeam acolo lunar pentru a discuta despre munca mea și despre lumea deserturilor, bând împreună o cafea. Recent a vândut brutăria pentru a se bucura de timpul liber.
9. Cu ce ingrediente îți place cel mai mult să lucrezi?
Aceasta este o întrebare dificilă pentru că sunt atât de multe ingrediente deosebite… Dar dacă trebuie să aleg unul, acesta va fi cu siguranță zahărul. Este un element simplu, dar foarte important pentru orice fel de produs de cofetărie – patiserie. Poți experimenta cu diferitele tipuri de zahăr pentru a crea texturi deosebite.
10. Care sunt planurile și ambițiile tale de viitor în cariera aleasă?
Îmi doresc să continui să învăț și să creez, să colaborez cu alți Pastry Chefi din întreaga lume. Și asta pentru că, împărtășind aceeași pasiune, toți vorbim aceeași limbă, indiferent de țara din care venim. Nu vă sfiiți niciodată să întrebați ceva!
Interviu realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Călătorie senzorială la Sigep 2023