Interviu cu Ovidiu Dogaru, consultant în elaborarea proiectelor cu fonduri nerambursabile

• În data de 17.05.2023, Redacția Arta Albă a dialogat cu Dl. Ovidiu Dogaru, consultant la SC Bouclier SRL. Acesta ne-a oferit câteva lămuriri cu privire la programul de acordare de fonduri nerabursabile operatorilor economici.

1. La finalul lunii aprilie 2023, pe site-ul oficial AFIR a fost prezentat Calendarul estimativ de lansare a depunerii cererilor de finanțare privind Pilonul II din Planul Strategic PAC 2023-2027. Având în vedere că s-a anunțat lansarea unui singur apel de proiecte pentru 2023, ce impact are acest aspect asupra operatorilor economici?

Da, într-adevăr, a fost lansat acest Calendar estimativ al măsurilor de finanțare care este aferent întregii perioade 2023-2027. Din câte se înțelege din declarațiile reprezentanților AFIR, va fi considerată o singură sesiune de depunere care va comasa toate fondurile nerambursabile aferente întregii perioade până în 2027.

Dacă situația va rămâne sub forma declarată în momentul de față, impactul asupra agenților economici va fi unul semnificativ, în sensul că nu vor mai exista alte fonduri disponibile începând de anul viitor, decât în măsura în care nu vor fi acoperite din depunerile existente în cadrul anului în curs, deși cererea va fi dimensionată în mod corespunzător pentru a acoperi sumele.

Interviu Ovidiu Dogaru

Din semnalele pe care le avem din piață, așa se preconizează. Toți cei interesați cunosc acest aspect, drept pentru care se vor depune în număr foarte mare proiecte de finanțare pentru fonduri nerambursabile. Impactul va fi unul major și datorită faptului că, în perioada următoare, orice persoană juridică nou înființată nu va mai putea accesa aceste fonduri, care se vor epuiza rapid. O firmă care se înființează în 2024 sau 2025, nu va mai putea depune nicio cerere de finanțare.

2. Tot în aprilie, de această dată la începutul lunii, Redacția Arta Albă a trimis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene o suită de întrebări prin care solicitam lămuriri cu privire la termenele de accesare a acestor fonduri nerambursabile. Nu cred că este nevoie să subliniez că încă așteptăm răspuns la întrebări. În opinia Dvs. aceste sincope de comunicare nu înseamnă tot o modalitate de amânare?

Sunt sincope de comunicare, dar, din nefericire, sunt absolut uzuale. Nu este prima dată când avem astfel de observații din partea beneficiarilor noștri. După cum probabil cunoașteți, există un cadru legal în care o instituție a statului este obligată să răspundă unei petiții sau solicitări.

Interviu Ovidiu Dogaru

Este posibil să primiți un răspuns la solicitare, dar au fost totuși multe situații în care nu s-a primit niciun răspuns, chiar dacă s-a depășit acest termen legal de 30 de zile. Avem beneficiari pentru care am depus solicitări de informare, am depus chiar și anumite tipuri de contestații la care nu s-a răspuns nici până în prezent, deși perioadele au depășit cu mult cele 30 de zile. Dar depinde și de natura întrebărilor la care se solicită răspuns, dacă necesită o documentare temeinică sau reprezintă totuși o chestiune la care s-ar putea răspunde facil.

3. Cum vedeți finalizarea acestei adevărate epopei? Operatorii economici vor primi până la urmă sprijinul de care au atâta nevoie, sau se vor mulțumi, ca și până acum, doar cu promisiuni? Asta în contextul economic extrem de dificil pentru toți, context în care mulți, după ce au așteptat măsurile de sprijin, se văd nevoiți să își închidă afacerea.

Sprijinul financiar nerambursabil este indubitabil în opinia noastră. Practic, problemele care apar în implementarea proiectelor nu se raportează la disponibilitatea sumelor de bani, ci la modalitatea efectivă de abordare din partea autorităților de management a situațiilor de diverse naturi, unele dintre ele destul de acute.

Interviu Ovidiu Dogaru

Aș îndrăzni să afirm faptul că personalul care deservește autoritățile de management nu are întotdeauna cea mai bună pregătire profesională și acest lucru se vede din corespondențele care se poartă între beneficiari și autorități și în măsurile pe care autoritățile de management le iau în ceea ce privește implementarea proiectelor, de multe ori, în defavoarea beneficiarilor.

4. Credeți că sumele alocate vor fi suficiente pentru a vedea concret rezultatele la nivelul sectoarelor economice vizate? Putem să sperăm la o eventuală stabilitate pe viitor?

Nu cred că putem spera într-o suplimentare a sumelor de bani. Iar aceste sume reprezintă foarte puțin din necesitățile concrete ale economiei în general. Și dacă ar fi să ne raportăm la fondurile aferente sectorului agriculturii și, în particular morăritului și panificației, sunt absolut insuficiente pentru nevoile stringente din sectoarele menționate.

Interviu Ovidiu Dogaru

5. România beneficiază de fonduri europene încă din anul 2007, de la aderarea sa la UE. Sunt 15 ani în care ar fi trebuit sa existe o expertiză în a opera cu acest instrument, extrem de important în dezvoltarea unei țări. Este doar impresia noastră sau autoritățile care gestionează diversele programe de finanțare de la bugetul european, par constant depășite și rămân mereu corigente și la acest capitol? Nivelul de absorbție pentru perioada 2014-2020 a fost de maxim 60 % .
Este cineva responsabil pentru aceste sincope? De ce Cehia a reușit o absorbție de aproape 100%, Polonia 90%, Ungaria de asemenea, a înregistrat un nivel ridicat. De ce România nu poate, nu vrea, nu reușește? 

Aceste detalii sunt foarte importante de menționat și explicația gradului ridicat de absorbție a altor țări din Uniunea Europeană, în comparație cu țara noastră, rezidă din faptul că profesionalismul celor care gestionează aceste fonduri nerambursabile la noi lasă de dorit.

Totodată și interesul manifestat pentru realizarea unui grad cât mai ridicat de absorbție este foarte scăzut. Aceasta este explicația faptului că există un decalaj semnificativ procentual al absorbției în alte țări, față de România.

Acest aspect a mai fost sesizat de nenumărate ori în diverse abordări – conferințe, video conferințe – însă, din natura concretă a derulării evenimentelor și a implementării anumitor proiecte, constatăm că, de fapt, acestea au fost niște discuții sterile care nu au avut un rezultat concret măsurabil.

Varianta video a interviului poate fi urmărită aici:

Interviu realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Calendar estimativ depunere cereri de finanțare

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente