Întâlnire MADR cu procesatorii și comercianții

• Joi, 20 iulie 2023, la sediul MADR, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț BARBU a avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România din sectorul alimentar, reprezentanți ai procesatorilor, ai Consiliului Concurenței și ai Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală.

Scopul întâlnirii l-a reprezentat evaluarea stadiului pregătirilor pentru implementarea OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, act normativ ce își va produce efectele începând cu data de 1 august 2023.

S-au discutat aspecte privind stadiul armonizării contractelor aflate în derulare pe lanțul de comercializare, clarificări în legătură cu lista produselor pentru care se vor aplica măsurile prevăzute în actul normativ, precum și modalitățile în care vor fi operate și verificate reducerile de adaos comercial, astfel încât implementarea actului normativ să se producă fără sincope.

Întâlnire MADR cu procesatorii și comercianții

Dialogul este esențial pentru buna desfășurare a măsurii guvernamentale

În cadrul întâlnirii, ministrul agriculturii, Florin Barbu a declarat: „Dialogul cu dumneavoastră este esențial, atât înainte cât si post implementarea măsurilor incluse în OUG 67, pentru că trebuie să ne asigurăm că românii vor simți cu adevărat efectele benefice ale acestui act normativ. Știu că vremurile sunt dificile pentru toți, de aceea vă mulțumesc încă o dată pentru că ați înțeles că trebuie să facem acest efort comun pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici și medii să suporte mai ușor prețurile la produsele alimentare de strictă necesitate.

Am văzut că un mare lanț de magazine a limitat deja adaosurile comerciale, înaintea datei de 1 august. Îi felicit și le mulțumesc. Este o dovadă clară că acest parteneriat pe care ni l-am asumat funcționează și acest fapt îmi dă încredere că mecanismul instituit prin acest act normativ va produce efectele așteptate”.

Ulterior discuțiilor purtate la sediul MADR, ROMPAN a transmis printr-o adresă ministerului definiția pentru pâinea albă simplă, produs care se regăsește în actul normativ pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor.

Întâlnire MADR cu procesatorii și comercianții

Definiția ROMPAN pentru pâinea albă simplă

Astfel, după consultarea cu membrii ROMPAN, a rezultat că: „ Pâinea albă simplă reprezintă produsul neambalat fabricat din făină albă de grâu, drojdie, sare iodată, apă, printr-o metodă de fermentare (directă sau indirectă) la care nu se adaugă alte materiale auxiliare (ex. semințe, cartofi, mălai, zaharuri, uleiuri, grăsimi, etc.). La fabricarea pâinii albe simple se pot utiliza, doar cu rol tehnologic, aditivi alimentari, adjuvanți tehnologici, enzime alimentare, gluten.“

Totodată, ROMPAN a cerut și anumite lămuriri cu privire la prevederile OUG 67 și anume:

– dacă actul normativ cuprinde doar pâinea albă simplă neambalată, deoarece produsul ambalat (feliat sau nefeliat) implică și alte costuri.
– cum se realizează calculul pentru prețul de vânzare atunci când procesatorul distribuie direct către comerciant și în cazul în care distribuie către magazinul propriu.

Următoarea întâlnire dintre reprezentanții autorităților, cei ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și reprezentanții procesatorilor va avea loc în prima săptămână a lunii august, pentru a fi verificat stadiul implementării măsurilor prevăzute în actul normativ, imediat după intrarea în vigoare a OUG 67/2023.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Actul normativ privind stoparea creșterii prețurilor la alimente

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.