Inovație în etichetare pentru reducerea risipei alimentare

• Noua tehnologie de etichetare permite monitorizarea ciclului de viabilitate a alimentelor.

Etichetarea care îi ajută pe consumatori să determine starea de prospețime a alimentelor a fost dezvoltată de către start-up-ul Oli-Tec. Etichetele Oli-Tec™ sunt dotate cu indicatori de temperatură care redau, într-o manieră grafică, ușor de înțeles, gradul de prospețime al produsului și condițiile optime de păstrare pentru a-i prelungi valabilitatea.

În condițiile în care țările dezvoltate se confruntă cu o majoră risipă de alimente (conform statisticilor, aproape o treime din cantitatea de alimente este aruncată), lupta pentru combaterea risipei este o tendință în continuă creștere. La nivel global, consumatorii din țările dezvoltate aruncă anual circa 286 de milioane de tone de produse cerealiere. FAO semnalează că numai în Europa se aruncă anual 29 de milioane de tone de produse lactate. Pierderile totalizează 1,3 milioane de tone pe an, cantitate suficientă pentru a hrăni două miliarde de oameni, sau întreaga populație a Statelor Unite de zece ori, după cum afirmă cei de la foodnavigator.com.

Etichetare

Risipa de alimente reprezintă o mare problemă și pentru mediul înconjurător. Deșeurile rezultate din aruncarea alimentelor sunt responsabile pentru un procent de 6% din emisia de gaze cu efect de seră. Reprezentanții Oli-Tec afirmă: „Risipirea de alimente este excesivă și are un impact asupra resurselor planetei noastre”. Trebuie să învățăm să folosim resursele pe care le avem mai eficient pentru generațiile viitoare. ”

„A se consuma de preferință înainte de…“ sau „Valabil până la …“  creează confuzie în rândul consumatorilor

Compania Oli-Tec, cu filiale atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite, afirmă că etichetarea actuală derutează consumatorii. Astfel, pe de-o parte alimentele nu sunt păstrate la temperatura optimă, iar pe de alta consumatorii nu folosesc eficient etichetarea existentă pe produse, neștiind dacă aceste mai sunt sau nu viabile. Astfel prin etichetele Oli-Tec™, start-up-ul își propune să umple un gol existent pe piață, sperând să determine consumatorii să facă alegeri „inteligente“ în ce privește durata de viață a unui produs.

Comisia Europeană estimează că 10% din deșeurile alimentare sunt determinate de data de etichetare, iar în Statele Unite acest procent se ridică la 20%.
„Am dezvoltat tehnologia de etichetare Oli-Tec ținând cont de producători, distribuitori și consumatori”, explică CEO-ul Nik Richardson.

Tot el subliniază dorința companiei ca această tehnologie de etichetare să fie ușor de integrat în procesul complex de distribuire a produselor către consumatorul final, „astfel încât fiecare etichetă să poată juca un rol în reducerea deșeurilor.“

Etichetele Oli-Tec™ – oglindă a ciclului de degradare a produsului

Sursa foto: foodnavigator.com

 „Ne-am străduit, de asemenea, să dezvoltăm un indicator vizual simplu, care să-i ajute pe consumatori să vadă când expiră mâncarea. Ei pot decide apoi dacă o folosesc, o congelează sau o gătesc. ”

Eticheta reciclabilă, compusă din 100% polipropilenă, poate fi aplicată pe orice produs cu o perioadă de valabilitate între 5 și 15 zile. Indicatorul de culoare se schimbă de la galben la roșu pe măsură ce calitatea produsului scade în timp. Linia de difuzie a culorii este accelerată atunci când produsul este păstrat la temperaturi ridicate și încetinește la temperaturi scăzute. Pictograma termometrului este de culoare albastră, numai atunci când produsul este depozitat la temperatura optimă.

Beneficiile implementării acestei tehnologii pentru consumatorul final sunt evidente. Compania Oli-Tec afirmă că prin etichetarea inteligentă vor avea de câștigat și companiile din lanțul de aprovizionare, putând gestiona mai bine distribuirea produselor cu termene de valabilitate mai scurte.

Deocamdată trecută de prima etapă de acreditare, etichetarea Oli-Tec™ este testată în lanțurile de aprovizionare și logistică pentru a-și proba eficacitatea. Un studiu realizat în Danemarca sugerează că utilizarea acestei tehnologii de etichetare inteligentă a redus risipa de alimente la nivel de magazine cu 20%. Compania Oli-Tec consideră că reduceri similare ale risipei de alimente ar fi obținute și în rândul consumatorilor finali dacă se va adopta acest mod de etichetare cu indicator vizual.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Ciocolata holografică – învăluită în culorile curcubeului

 

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.