Importurile de cereale din Ucraina ar putea fi oprite până pe 5 iunie

• Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că oficialii Comisiei Europene ar putea interzice importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina, până pe 5 iunie.

În urma participării la Consiliul pentru Agricultură și Pescuit de la Bruxelles din 25.04.2023, ministrul Petre Daea a explicat faptul că o decizie de sprijin a fost adoptată de Comisia Europeană.  Măsura ar putea fi aplicată în 48 de ore dacă statele care au recurs la acțiuni unilaterale şi le retrag.

De asemenea, Petre Daea a participat la o şedinţă de lucru în format videoconferinţă cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE şi comisarul pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski.

 Importurile de cereale din Ucraina

În cadrul acestei întrevederi, reprezentanţii României au subliniat că ţara noastră în prezent este grav afectată de importurile din Ucraina, în condițiile în care celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea acestora.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie. Acest lucru a fost confirmat miercuri seara, într-o conferință de presă, de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Măsurile unilaterale sunt ilegale

 Importurile de cereale din Ucraina

„Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.

Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui și seminţe de rapiţă.

 Importurile de cereale din Ucraina

Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.”

El a adăugat că oprirea importurilor va fi doar la nivelul celor 5 ţări din proximitatea conflictului, fiind solicitările comune ale acestora, şi că se vor menţine coridoarele de transporta cerealelor spre destinaţiile cunoscute.

Membrii UE au și drepturi dar și obligații

Ministrul Petre Daea, citat de Agerpres, referindu-se la măsurile propuse în ultima perioadă de Comisia Europeană declară că: „Majoritatea statelor au fost de acord cu aceste sume, iar pe urmă, prin grupul de lucru, să se valideze și apoi să intrăm pe drumul juridic necesar pentru a putea primi sumele respective. Dacă țările celelalte nu renunță, România va primi, pe de o parte, și suma și va primi și decizia luată de Comisie pentru interzicerea importurilor în România din Ucraina.”

Tot acesta precizează: „Comisarul ne-a spus să ne punem de acord cât mai repede. Eu mâine şi zilele următoare, prin reprezentanţii noştri de la Bruxelles, ne vom asigura şi sunt convins că şi celelalte state au interesul acesta să fie cât mai repede. Nu pot să stea în ilegalitate, pentru că încep proceduri de infringement.

Cum aţi putea dumneavoastră crede că un act normativ, printr-un ordin de ministru, ar putea să fie opozabil din punct de vedere juridic unui regulament sau unui acord de asociere validat de parlamentele europene şi care a fost încheiat, în condiţiile în care mâine vine în vamă la ţările respective un produs, iar acel produs intră pe baza unui contract comercial, cu plată la furnizor sau la beneficiar şi nu-i dă voie să intre în ţara respectivă?

Persoana se îndreaptă în justiţie şi imediat orice judecător înţelege că este de grad mai ridicat actul normativ al Uniunii Europene, că suntem membri ai UE şi dacă suntem membri, avem şi drepturi, avem şi obligaţii, avem reguli şi legi pe care trebuie să le respectăm”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Inflația prețurilor la alimente

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.