Ghimbirul – aromă și beneficii uimitoare pentru sănătate

• Ghimbirul, supranumit și „cel mai delicios medicament”, a fost în centrul atenției de-a lungul secolelor datorită proprietăților sale uimitoare și a gustului inconfundabil.
• Acest condiment minune, originar din Asia, a devenit o alegere populară atât în bucătărie, cât și în medicina alternativă.

Ghimbirul (Zingiber officinale), alături de curcuma și cardamon, aparține familiei Zingiberaceae, fiind, de fapt, nu o rădăcină cum este considerat, ci o tulpină subterană sau rizom, care crește orizontal în sol.

Ghimbirul a fost descoperit pentru prima dată în China acum aproximativ 5000 de ani, răspândindu-se apoi în India, Orientul Mijlociu și, în cele din urmă, Europa. În Evul Mediu, în Europa, ghimbirul era atât de prețios încât o livră de ghimbir costa aproximativ cât un miel. Și, pentru că se considera că poate alunga ciuma, era nelipsit de la mesele nobililor, alături de sare și piper.

Ghimbirul

Astăzi, India, China și Indonezia sunt cele mai mari producătoare de ghimbir din lume. Există peste 50 de soiuri de ghimbir, fiecare având un gust, o textură și o culoare ușor diferite. Unele dintre soiurile mai puțin cunoscute includ ghimbirul galben, care are o aromă mai blândă și este popular în Filipine, și ghimbirul negru, utilizat frecvent în medicina tradițională chineză.

Remediu universal

De-a lungul timpului, ghimbirul a fost adesea folosit în scopuri spirituale și ritualice. În cultura chineză, ghimbirul este folosit în ceremonii de ofrandă, în timp ce în Japonia, ghimbirul roz murat, cunoscut sub numele de gari, este servit în mod tradițional între felurile de mâncare gen sushi, pentru a curăța și revigora papilele gustative.

Ghimbirul

Ghimbirul are, de asemenea, un rol important în medicina tradițională ayurvedică, unde este considerat un „remediu universal”. În acest context, ghimbirul este folosit pentru a echilibra cele trei doshas (energiile vitale) din corp, contribuind la menținerea sănătății și prevenirea bolilor.

Ghimbirul este accesibil și se găsește cu ușurință în majoritatea magazinelor și supermarketurilor. Indiferent de forma în care preferi să îl  achiziționezi, poți beneficia de proprietățile sale terapeutice și culinare fără a cheltui exagerat. De asemenea, este simplu de depozitat și poate fi păstrat în condiții optime pentru timp îndelungat.

Versatilitate în utilizare

În gastronomie, ghimbirul poate fi cu adevărat o comoară, deschizând calea către un univers bogat în arome, dar și către o viață mai sănătoasă și plină de vitalitate, putând fi folosit proaspăt, uscat sub formă de pulbere, murat în oțet, conservat, confiat sau extract lichid.

Ghimbirul

Această diversitate îți permite să alegi forma care se potrivește cel mai bine nevoilor și preferințelor tale, făcând astfel ca integrarea ghimbirului în rețete să fie o experiență personalizată și plăcută.

Ghimbirul proaspăt conferă o aromă foarte diferită și este adesea folosit în salată de fructe, curry, mâncăruri de tip „stir-fry“ și multe altele.

Ghimbirul uscat este utilizat în principal în coacere, cum ar fi în prăjiturele cu ghimbir sau turtă dulce. Acest condiment versatil se potrivește de minune cu aromele dulci, precum mierea, scorțișoara sau vanilia, oferind deserturilor un gust aparte.

Aroma picantă a ghimbirului poate fi utilizată în moduri neașteptate, în produse cum ar fi înghețata de ghimbir sau prăjitura cu ghimbir și lămâie, care îmbină gustul răcoritor și revitalizant al acestor două ingrediente.

Un  aspect inedit în utilizarea ghimbirului este folosirea lui în fabricarea berii și a altor băuturi fermentate, precum kvass-ul rusesc, o băutură tradițională pe bază de pâine de secară și ghimbir.

Ghimbirul murat este folosit pentru a condimenta sau pe post de garnitură, în timp ce ghimbirul conservat și cel confiat se consumă ca atare drept gustare dulce sau pentru a decora deserturile.

Un pas către o viață mai sănătoasă

Includerea ghimbirului în dietă poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor musculare și articulare până la combaterea răcelilor și a gripei.

Acest condiment conține compușii bioactivi gingerol și shogaol, care au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, analgezice și antibacteriene.

Aceste substanțe sunt responsabile pentru multe dintre beneficiile pe care ghimbirul le aduce sănătății, de la ameliorarea durerilor și inflamațiilor, până la stimularea sistemului imunitar, prevenirea bolilor cronice și susținerea sănătății digestive. Studii demonstrează că pot augmenta rata metabolică și pot reduce riscul de boli asociate cu obezitatea.

Cu toate aceste beneficii, nu este de mirare că ghimbirul se bucură de o popularitate în creștere în rândul celor care sunt preocupați de o alimentație sănătoasă și îl includ în dieta lor, descoperind noi rețete și modalități de a savura gustul inconfundabil al acestuia.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Șofranul – cel mai scump condiment din lume

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente