Făina de năut – prezentă din ce în ce mai mult în bucătăriile din întreaga lume

Făina de năut, obținută din leguminoasa versatilă cu un gust ușor de nucă, este aliment de bază în bucătăria indiană de secole.

Această făină, care se produce dintr-o varietate de boabe numite Bengal, uscate și măcinate, a crescut recent în popularitate în întreaga lume ca alternativă fără gluten la făina de grâu.

Beneficiile utilizării făinii de năut

Principala caracteristică a făinii de năut este conținutul mare de acid folic (1 cană de făină de năut are chiar puțin mai mult acid folic decât doza zilnică recomandată).

În plus conține vitamine din grupul B-urilor, minerale (mangan, cupru, fosfor, fier, magneziu, potasiu, zinc, calciu, seleniu), proteine și fibre.

Datorită faptului că năutul nu a fost supus modificărilor genetice și nu conține fitoestrogeni este utilizat din ce în ce mai mult ca înlocuitor pentru soia în produsele alimentare.

Făina de năut conține antioxidanți cu acțiune asupra impactului negativ al radicalilor liberi și studiile arată că poate reduce cantitatea de acrilamidă,substanță instabilă, cu potential cancerigen, produsă în urma procesării făinurilor și a cartofilor.

Consumul de produse pe bază de făină de năut este considerat un factor eficient de reducere a riscului cardiovascular, diabetului de tip 2, a unor tipuri de cancer și a obezității.

Într-un articol Conf.univ. ec.dr.ing. Adriana DABIJA,de la  Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava  semnalează conținutul mare de carbohidrați cu indice glicemic redus al boabelor de năut, ceea ce face ca făina de năut să fie potrivită în dietele hipoglicemice.

Făina de năut în locul celei de grâu

Făina de năut este folosită pentru substituirea parțială a făinii de grâu în diferite produse de panificație pentru a reduce aportul de gluten, sau înlocuiește complet făina obișnuită pentru a obține produsele fără gluten.

Utilizarea făinii de năut în proporție de 5-30% la producerea pastelor făinoase poate intensifica fermitatea și culoarea acestora și îmbunătățește totodată valoarea nutritivă a produselor obținute.

Această înlocuirea a doar 30% din făina de grâu cu făină de năut a ridicat conținutul de nutrienți și proteine al preparatului, menținând în același timp un gust și un aspect plăcut.

Aroma sa bogată, de nuci, este potrivită atât pentru rețete dulci, cât și pentru rețete sărate și savuroase. Fie că este folosită la prepararea lipiilor, a clătitelor sau a biscuiților, va aduce cu siguranță un plus în dieta oricui.

Făina de năut

Planta de năut – beneficii în agricultură

Năutul este ușor de cultivat și reprezintă o metodă naturală de rupere a ciclului de boli la culturile de grâu și de orz. Acest fapt determină utilizarea redusă a fungicidelor și insecticidelor, ajutând astfel la protejarea mediului.

Planta de năut ajută în mod eficient la refacerea solurilor epuizate, echilibrând în același timp nivelul de azot. Sistemul lor de rădăcini adânci contribuie la stabilizarea solului și la prevenirea eroziunii.

Culturile de năut nu necesită folosirea de îngrășăminte, îmbunătățind totodată fertilitatea solului, iar prezența unui insecticid natural în frunze ține și dăunătorii la distanță.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Zahărul, istoria aurului dulce

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.