Decizia UE de interzicere a dioxidului de titan (E171) contrazisă de către Canada

• Decizia UE de interzicere a dioxidului de titan în alimentație a intrat în vigoare la începutul anului 2022.

Autoritatea sanitară canadiană a declarat dioxidul de titan, cunoscut drept aditivul alimentar E171, sigur pentru consum. Această opinie contrazice reglementările Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care declara în mai 2021 aditivul E171 nesigur pentru consum. E171 este folosit drept colorant în industria alimentară, cea cosmetică, dar și în industria farmaceutică drept opacizant pentru capsule.

Interdicția de utilizare a dioxidului de titan în alimentație a intrat în vigoare la începutul anului 2022, producătorii având un termen de șase luni pentru a se conforma. Astfel, începând cu luna iulie 2022, aditivul de albire E171 este interzis utilizării de către producătorii din industria alimentară. Produsele deja existente pe piață, aflate în termenul de valabilitate, se pot comercializa până la epuizarea stocului.

Decizia UE de interzicere a dioxidului de titan

În urma declarației autorităților canadiene, Asociația producătorilor de dioxid de titan (TDMA) solicită Comisiei Europene să reexamineze avizul EFSA 2021 privind siguranța folosirii E171.
Metodele și materialele de testare pe care se bazează avizul din 2021 nu reflectă expunerea umană realistă la alimente care conțin E171 și nici nu sunt reprezentative pentru proprietățile E171. Avizul EFSA din 2021 a fost, de asemenea, rezultatul unei aplicări neobișnuite și inconsecvente a noilor ghiduri privind nanoparticulele”, declară David Lockley, președintele grupului științific de lucru al TDMA, pentru FoodIngredientsFirst.
Reprezentanții TDMA menționează și faptul că Anglia nu s-a supus reglementărilor UE, refuzând să interzică dioxidul de titan până când nu își încheie propriile evaluări de risc.

Metode de analiză diferite

Ca răspuns la decizia Canadei, Luigi Tozzi, director adjunct la Safe Food Advocacy Europe (SAFE), a declarat tot pentru FoodIngredientsFirst că nu este surprins de studiul Health Canada.Canada încă permite utilizarea hormonilor de creștere pentru a produce carne, pe care i-am interzis în 1996. Sunt și mari utilizatori de glifosat, care în Europa, deși nu este interzis, nu este acceptat de consumatori. Metoda lor de analiză a riscului pentru sănătatea umană este, evident, diferită de cea a Europei, și poate că la fel este și percepția consumatorilor lor despre pericol.”

Decizia UE de interzicere a dioxidului de titan

Raportul de evaluare al Autorităților canadiene menționează că Multe studii care au ridicat îngrijorări cu privire la siguranța dioxidului de titan, inclusiv îngrijorarea pentru genotoxicitate, au folosit forme de dioxid de titan care nu sunt considerate acceptabile pentru utilizare în alimente și au proprietăți diferite față de dioxidul de titan de calitate alimentară. Alte studii au folosit dioxid de titan de calitate alimentară, dar au luat măsuri pentru a descompune materialul în particule mai mici decât ceea ce ar fi găsit în mod normal în alimente.”

Totodată se subliniază efectuarea studiilor cu privire la problemele de sănătate semnalate de Comisia Europeană, inclusiv genotoxicitatea E171, reprezentând capacitatea aditivului de a deteriora direct ADN-ul. În urma analizei, Canada concluzionează că toxicitatea E171 poate fi redusă atunci când face parte dintr-o dietă, legându-se de proteine și molecule. „Această fuziune modifică proprietățile fizice și chimice ale particulelor, ceea ce influențează modul în care acestea interacționează cu celulele, țesuturile și organele.”

SAFE susține decizia Comisiei Europene

Autoritățile sanitare canadiene menționează și faptul că studiile europene au evidențiat efectele negative în urma efectuării de studii în laborator. În studiile efectuate pe animale, aceste efecte nu au fost constatate nici măcar în urma administrării unei cantități mai mari din substanța dioxid de titan. În concluzie, Canada nu a găsit nicio dovadă din studiile efectuate pe animale din care să rezulte că dioxidul de titan ar provoca producerea de cancer, modificări ale ADN-ului sau efecte adverse asupra reproducerii, dezvoltării, asupra sistemului imunitar, gastrointestinal, nervos, sau asupra sănătății generale.

Safe Food Advocacy Europe (SAFE) susține poziția Comisiei Europene care consideră în continuare aditivul alimentar E171 drept nesigur, datorită incertitudinilor privind siguranța nanoparticulelor de dioxid de titan. Tozzi afirmă: Dioxidul de titan este folosit sub forma sa de nanoparticule. Pericolele datorate utilizării acestor forme nu sunt bine definite, deși există multe preocupări și date științifice care recomandă utilizarea precauției.

Decizia UE de interzicere a dioxidului de titan

Tot Luigi Tozzi, director adjunct la Safe Food Advocacy Europe (SAFE) adaugă pentru FoodIngredientsFirst.com: Regulamentul modificat va intra în vigoare în august și se bazează pe principiul precauției. Există numeroase studii științifice privind utilizarea dioxidului de titan ca potențial pesticid pentru combaterea ciupercii fusarium. Astfel, sperăm că această decizie nu va fi niciodată schimbată în UE”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Aditiv alimentar (E 171 sau dioxidul de titan) folosit în patiserie, interzis în UE

 

 

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.