• Rețetă preluată din cartea „Rețete delicioase pentru prepararea pâinii”, Editura Aquila, www.aquilashop.ro.
Această pâine dulce tradițională, îmbogățită cu ou și aromatizată delicat cu șofran, are ca țară de origine Finlanda.
Pentru ocazii speciale, cum ar fi Paștele, se pregătesc variante complexe ale acestei pâini precum versiunea prezentată în continuare.
Preparatul este format din:
• Aluat
• Topping
Aluat cu drojdie
Ingrediente:
12 gr – șofran
200 ml – lapte
2 – ouă
50 gr – unt topit
500 gr – făină albă
10 gr – semințe măcinate de cardamon
100 gr – zahăr pudră
2,5 gr – sare
7 gr – drojdie uscată cu acțiune rapidă
Topping
Ingrediente:
45 gr – fulgi de migdale
40 gr – zahăr granulat
15 ml – rom
15 gr – bucațele de mango confiat
Pentru glazură:
1 gălbenuș
15 ml – apă
Alternative:
În locul bucățelelor de mango confiat se pot utiliza și alte fructe confiate – ca de exemplu cireșe sau piersici. Mai puteți folosi pere uscate.
Preparare:
• Așezați firele de șofran într-un recipient care să permită și adăugarea a 100 ml lapte.
• Încălziți jumătate din lapte (100 ml), apoi turnați-l peste șofran și lăsați-l să infuzeze până când laptele ajunge la temperatura camerei.
• Într-un vas încăpător puneți făina. Adăugați ouăle, zahărul pudră, cardamonul, sarea și drojdia.
• Topiți untul și adăugați-l peste făină.
• Combinați laptele infuzat cu șofran cu restul laptelui și adăugați-l peste restul ingredientelor.
• Începeți să amestecați toate ingredientele adăugate, apoi frământați timp de 10-15 minute sau până ajunge la consistența dorită.
• Scoateți aluatul din vas și așezați-l pe o suprafață plană presărată cu făină. Aplatizați ușor aluatul, apoi împărțiți-l în trei părți egale.
• Modelați fiecare bucată de aluat în forma unei fâșii de aprox. 65 cm lungime. Așezați fâșiile pe lungime, una lângă cealaltă, pentru a începe să le împletiți.
• Începând din mijloc, împletiți fâșiile, lucrând spre dumnevoastră, de la stânga spre dreapta. Întoarceți aluatul și repetați procesul de împletire. Apoi uniți capetele împletiturii pentru a forma o coroniță, apăsați-le și uniți-le.
• Ungeți o tavă de copt cu unt sau ulei, sau folosiți hârtie de copt pentru acoperirea tăvii.
• Așezați coronița pe tava de copt. Acoperiți cu folie unsă cu unt sau ulei și lăsați-o deoparte 45-60 de minute, sau până când aproape și-a dublat volumul.
• Între timp, preîncălziți cuptorul la 190 °C.
• Preparați glazura prin amestecarea gălbenușului cu apă. Într-un vas amestecați migdalele, zahărul, romul și mango confiat pentru topping. Ungeți coronița cu glazură și apoi presărați amestecul de topping deasupra.
• Coaceți 20 de minute, apoi reduceți temperatura cuptorului la 180 °C și mai coaceți 10-15 minute, sau până când coronița este crescută bine și devine aurie. Așezați-o pe un gratar metalic la răcit.
Ingredientele menționate sunt pentru 8-10 porții.