• Ciocolata holografică, spectaculosul desert iridiscent în culorile curcubeului, se obține prin temperarea ciocolatei și turnarea ei pe o folie cu rețea de difracție de tip holografic (Diffraction Grating Film).
Cercetătorii elvețieni de la Universitate de Științe Aplicate și Artă ETH din Zurich anunță în decembrie 2019 depunerea unui patent pentru tehnologia de producere a ciocolatei iridiscente, fără folosirea de coloranți artificiali sau aditivi. Totodată, aceștia demarează și discuțiile cu principalii producători de ciocolată pentru a introduce această tehnologie pe piață.
Foto: Jellmeister_instructables
Dar ce este de fapt ciocolata holografică? Atunci când știința este folosită pentru a reinterpreta dulcele preferat de mulți dintre noi, rezultatele vor fi cu adevărat spectaculoase! Chiar dacă pare desprinsă din universul Willy Wonka, ciocolata holografică este chiar simplu de făcut și nici nu are efecte negative asupra consumatorului.
Foto: pinterest.com
Se poate folosi atât ciocolata cu lapte cât și cea cu conținut ridicat de cacao. Cu cât este ciocolata mai închisă la culoare, efectele de curcubeu se vor vedea mai bine. Se topește și se temperează ciocolata, apoi se toarnă pe folia specială de difracție. Această folie este de fapt o rețea de difracție, adică este o suprafață plană care conține literalmente zeci de mii de linii sau șanțuri microscopice. Liniile de pe folie se vor imprima pe suprafața ciocolatei în procesul de răcire. Fenomenul numit „difracție” face ca lumina albă să fie divizată sau difractată în culorile sale componente. Astfel suprafața ciocolatei, aflată în contact cu folia, va deveni iridiscentă la solidificare.
Foto: popsci.com
Efect vizual uimitor
Efectul este asemănător cu ceea ce vedem când lumina este reflectată pe un CD cu o structură microscopică similară cu cea a ciocolatei. Structura ciocolatei temperate este atât de fină încât se poate modela pe liniile microscopice ale rețelei de difracție. Folia cu rețele de difracție este ieftină și ușor accesibilă online. Și categoric va duce prepararea deserturilor la un nivel cu totul nou, oferind un efect vizual uimitor.
Foto: stylus.com
După solidificare, ciocolata și-a căpătat aspectul de curcubeu. Se îndepărtează cu grijă folia de difracție, evitând atingerea suprafeței iridiscente deoarece structura de linii microscopice formată este fragilă, iar căldura degetelor poate topi instant rețeaua de micro linii, distrugând astfel efectul holografic. Folia se poate folosi de mai multe ori, astfel trebuie păstrată în condiții optime pentru a nu se îndoi, sau zgâria.
Foto: Vincent Woo – Twitter
Patrick Rühs, unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect, declară pentru Times că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă va fi convingerea consumatorilor că ciocolata este sigură de mâncat, dat fiind suprafața reflectorizantă și aspectul surprinzător. „Poate că suprafața este de fapt prea strălucitoare. […] Oamenii cred că deasupra e o folie de plastic, ceea ce nu este cazul”, spune el.
Foto: Janelle Shane – Twitter
Puteți vedea aici cum se prepară ciocolata holografică:
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Prelucrarea Ciocolatei (2)