Ciocolata holografică – învăluită în culorile curcubeului

• Ciocolata holografică, spectaculosul desert iridiscent în culorile curcubeului, se obține prin temperarea ciocolatei și turnarea ei pe o folie cu rețea de difracție de tip holografic (Diffraction Grating Film).

Cercetătorii elvețieni de la Universitate de Științe Aplicate și Artă ETH din Zurich anunță în decembrie 2019 depunerea unui patent pentru tehnologia de producere a ciocolatei iridiscente, fără folosirea de coloranți artificiali sau aditivi. Totodată, aceștia demarează și discuțiile cu principalii producători de ciocolată pentru a introduce această tehnologie pe piață.

Ciocolata Holografică
Foto: Jellmeister_instructables

Dar ce este de fapt ciocolata holografică? Atunci când știința este folosită pentru a reinterpreta dulcele preferat de mulți dintre noi, rezultatele vor fi cu adevărat spectaculoase! Chiar dacă pare desprinsă din universul Willy Wonka, ciocolata holografică este chiar simplu de făcut și nici nu are efecte negative asupra consumatorului.


Foto: pinterest.com

Se poate folosi atât ciocolata cu lapte cât și cea cu conținut ridicat de cacao. Cu cât este ciocolata mai închisă la culoare, efectele de curcubeu se vor vedea mai bine. Se topește și se temperează ciocolata, apoi se toarnă pe folia specială de difracție. Această folie este de fapt o rețea de difracție, adică este o suprafață plană care conține literalmente zeci de mii de linii sau șanțuri microscopice. Liniile de pe folie se vor imprima pe suprafața ciocolatei în procesul de răcire. Fenomenul numit „difracție” face ca lumina albă să fie divizată sau difractată în culorile sale componente. Astfel suprafața ciocolatei, aflată în contact cu folia, va deveni iridiscentă la solidificare.

Ciocolata Holografică
Foto: popsci.com

Efect vizual uimitor

Efectul este asemănător cu ceea ce vedem când lumina este reflectată pe un CD cu o structură microscopică similară cu cea a ciocolatei. Structura ciocolatei temperate este atât de fină încât se poate modela pe liniile microscopice ale rețelei de difracție. Folia cu rețele de difracție este ieftină și ușor accesibilă online. Și categoric va duce prepararea deserturilor la un nivel cu totul nou, oferind un efect vizual uimitor.


Foto: stylus.com

După solidificare, ciocolata și-a căpătat aspectul de curcubeu. Se îndepărtează cu grijă folia de difracție, evitând atingerea suprafeței iridiscente deoarece structura de linii microscopice formată este fragilă, iar căldura degetelor poate topi instant rețeaua de micro linii, distrugând astfel efectul holografic. Folia se poate folosi de mai multe ori, astfel trebuie păstrată în condiții optime pentru a nu se îndoi, sau zgâria.

Cicolata Holografică
Foto: Vincent Woo – Twitter

Patrick Rühs, unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect, declară pentru Times că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă va fi convingerea consumatorilor că ciocolata este sigură de mâncat, dat fiind suprafața reflectorizantă și aspectul surprinzător. „Poate că suprafața este de fapt prea strălucitoare. […] Oamenii cred că deasupra e o folie de plastic, ceea ce nu este cazul”, spune el.


Foto: Janelle Shane – Twitter

Puteți vedea aici cum se prepară ciocolata holografică:

Ciocolata Holografică

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Prelucrarea Ciocolatei (2)

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente