• Rețeaua „Caselor pâinii”, ca parte a International Council for Cultural Centers ( I3C ), demonstrează că pâinea rămâne alimentul esențial în tradițiile și ceremoniilor multor culturi din întreaga lume.
Consiliul Internațional pentru Centre Culturale ( I3C ), a fost fondat de Dr. Nadezhda Savova, antropolog cultural de la Universitatea Princeton, în timpul activității sale de consultant pentru UNESCO la sediul central din Paris. Atunci, în urma discuțiilor cu miniștri ai culturii din diverse state ale lumii, Nadezhda și-a dat seama că ar fi salutară înființarea unei organizații globale care să reunească toate asociațiile artistice comunitare din întreaga lume, dedicate interacțiunii sociale.
De la înregistrarea sa ca organizație non-profit în 2008, I3C a fost recunoscută la diverse evenimente UNESCO și alte conferințe ONU, UE și transcontinentale ca fiind rețeaua globală care susține viziunea de a uni centrele de artă comunitară și rețelele lor din întreaga lume.
Povestea Bread Houses Network începe în 2009 când fondatoarea I3C, în căutarea unei forme de artă universală care să poată uni oameni din diverse medii și culturi, ajunge în Betleem. Acolo realizează că numele sfântului oraș înseamnă în ebraică „Casa ( beit ) pâinii ( lehem )”. Semnificația profundă a numelui orașului aduce după sine revelația că pâinea, procesul de obținere a ei, ar putea fi acea activitate universală, care să treacă peste barierele culturale sau lingvistice și să creeze o conexiune interumană deosebită.
Pace, simplitate și comuniune
În orașul al cărui nume este menit să unească, dar care a devenit mai degrabă un sinonim pentru diviziuni și conflicte de zeci de ani, Nadezhda Savova a realizat că pâinea este singurul aliment pe care toate cele trei mari religii monoteiste din Betleem îl pot împărtăși între ele, în ciuda restricțiilor și diferențelor alimentare. Iar să împarți pâinea cu cineva este o expresie universală care implică prietenie, folosită pe scară largă atât de creștini, cât și de musulmani.
Cu scopul de a aduce pace, simplitate și comuniune în jurul coacerii pâinii, prima Bread House s-a înființat în 2009 în Bulgaria, ca centru cultural comunitar inovator, ulterior modelul inspirând și alte comunități și extinzându-se în peste 15 țări de pe 5 continente.
Într-o lume plină de diversitate culturală, dar și de provocări sociale, pe 9 mai 2009, în Gabrovo, Bulgaria, în vechea casă a familiei, Dr. Nadezhda Savova lansează ambițiosul proiect. În acest centru cultural, care promovează biodiversitatea locală, bioagricultura și stilul de viață ecologic, oamenii de toate vârstele și etniile s-au adunat în jurul unui cuptor tradițional cu lemne pentru a frământa, a coace și a împărți pâinea împreună. Aceasta experiență a însemnat mai mult decât simpla fabricare a pâinii; a fost o modalitate de a stimula dialogul intercultural și cooperarea între diferite grupuri sociale.
Inspirație pentru comunități de pretutindeni
De atunci și până în prezent, Bread Houses Network a inspirat oamenii și comunitățile să își descopere și să își dezvolte potențialul creativ, cooperând dincolo de gen, vârstă, etnie și religie, prin intermediul metodelor unice și unificatoare de obținere a pâinii. De asemenea, în parteneriat cu Slow Food Internațional, desfășoară modele de educare a gusturilor, transmițând mesajul că arta combinată cu gastronomia este una dintre cele mai eficiente modalități de a aborda într-o manieră holistică problema dezvoltării durabile a comunităților.
„Casele pâinii” acționează în întreaga lume ca centre culturale, artistice și comunitare în care membrii se reunesc pentru a coace pâine și a crea artă. După cum mulți participanți pot confirma, fabricarea pâinii este o formă de artă în sine, adesea transmisă din generație în generație, iar în timpul coacerii grupurile pot colabora la proiecte artistice diverse, de la muzică la cusut, de la povestiri la teatru sau își pot împărtăși cu ceilalți propriile lucrări prin lecturi de poezie sau expoziții.
Rețeaua continuă să crească și oricine este inspirat de valorile și modelul acesteia i se poate alătura în scopul de a identifica și de a valorifica potențialul creativ al indivizilor și al comunităților din care fac parte pentru a crea o pânză colorată a înțelegerii și solidarității umane.
Surse: Nadezhda Savova’s Bread Houses:Bread-Making as Food, Art, Healing, Prayer, and International Community;
Where Women Cook magazine – Nadezhda Savova.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta albă și: Dependența alimentară – în atenția specialiștilor