Biscuiții „anti-foame“ – un experiment reușit al cercetătorilor italieni

• În cadrul emisiunii dedicate științei Noos – l’avventura della conoscenzade la televiziunea italiană RaiUno, a fost prezentat biscuitul „anti-foame“, dezvoltat de către specialiști ai Universității Catolice din Piacenza.

Printre numeroasele subiecte abordate în cadrul emisiunii de știință difuzată la televiziunea italiană s-au aflat și inediții biscuiți „anti-foame“, experiment al Universității din Piacenza, un produs cu o mare putere de sațietate, datorată ingredientelor din care este obținut.

Cercetătorii au creat un produs de panificație capabil să valorifice așa-numitul amidon rezistent, sau amiloza, un compus al amidonului care poate reduce glicemia și colesterolul rău, precum și să crească senzația de sațietate, facilitând astfel pierderea în greutate.

Biscuiții produși de oamenii de știință de la Universitatea din Piacenza utilizează proprietățile fracțiunii Rs a amidonului, capabilă să influențeze organismul nostru în momentul digestiei. Această descoperire poate veni în ajutorul strategiilor împotriva supraponderabilității și obezității, amenințări pentru sănătatea organismului certificate la nivel global.

Biscuiții „anti-foame“

Inovație în nutriție

Amidonul rezistent (fracțiunea Rs) suscită un interes din ce în ce mai mare în domeniul nutriției datorită caracteristicilor sale ca ingredient alimentar care promovează sănătatea și a efectelor sale dovedite științific. Principala sa proprietate este că, la persoanele sănătoase, nu este absorbit în intestinul subțire, ci ajunge intact în intestinul gros, unde fermentează și produce reacții benefice pentru organism.

Fracțiunea Rs poate fi găsită în aproape toate alimentele bogate în amidon utilizate în mod obișnuit, dar conținutul său variază foarte mult, de la valori mai mari, de aproximativ 15-20% din totalul amidonului pentru leguminoase, până la valori de mai puțin de 2% pentru produsele de panificație, departe de procentele de aport recomandate de 14% pentru a beneficia la maximum de efectele sale asupra sănătății. În plus, valorile Rs nu variază foarte mult între alimentele integrale și cele obținute cu făinuri rafinate.

Având în vedere profilul nutrițional ridicat al amidonului rezistent, în ultima perioadă s-a dezvoltat un interes puternic pentru formularea de noi produse de panificație caracterizate de niveluri ridicate de Rs în rețete.

Biscuiții „anti-foame“

Un proiect ambițios cu rezultate de excepție

Profesorul Gianluca Giuberti, de la Departamentul de Știință și Tehnologie Alimentară al Universității din Piacenza, este responsabilul proiectului al cărui obiectiv îl reprezintă formularea și crearea unei serii de produse de panificație pilot (pâine, biscuiți, covrigi) bogate în Rs, prin folosirea unei abordări inovatoare pentru a obține o materie primă capabilă să reziste la temperaturile utilizate în mod obișnuit în panificație. Făina cu conținut ridicat de amiloză obținută în laboratoarele Universității este termostabilă și își păstrează calitățile indiferent de temperatura la care este coaptă.

Astfel, în cadrul emisiunii Noos de la RaiUno, gazda show-ului împreună cu nutriționista Elisabetta Bernardi, care a discutat mecanismul sațietății și semnalele pe care le primește organismul la nivel celebral, a prezentat publicului, cu ajutorul unui reportaj efectuat la Universitatea din Piacenza, sățiosul biscuit, rezultatul cercetărilor și experimentelor specialiștilor italieni.

Universitatea italiană nu este singura care se preocupă de dezvoltarea a ceea ce am putea numi alimente „calibrate”, capabile să inducă mai repede senzația de sațietate și plăcerea legată de gust. Produsele de panificație bogate în amidon rezistent (cel puțin 14 % din totalul amidonului) nu numai că oferă plăcere și sațietate, dar conduc și la un consum echilibrat, contribuind astfel la prevenirea a multiple afecțiuni.

Ingredientele acestui biscuit inedit sunt similare cu cele ale altor tipuri de biscuiți, cu excepția făinii. În acest caz, se folosește făina cu conținut ridicat de amiloză și în loc de zahăr se folosește fructoză. Combinația acestor elemente, alături de clasicele ouă și unt pentru a-i da friabilitatea ideală, fac din acești biscuiți nu numai un răsfăț indulgent, ci și o gustare sănătoasă.

Sursă foto: RaiUno

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Produsele fără gluten vs. produsele cu gluten

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.