Modalități de ambalare

Creșterea capacităților de producție a atras după sine necesitatea de a lărgi pie­țele de distribuție, însă, în același timp, a apărut și provocarea de a găsi noi soluții de protejare a bunurilor pentru ca acestea să reziste cât mai bine transportului, dar și o perioadă cât mai îndelungată de timp. Astfel, s-a dezvoltat ex­ponențial activitatea de ambalare, de la materiale tot mai sofisticate și atrăgătoare până la tehnici care includ dozarea de agenți de conservare în timpul ambalării, iar producătorii au început să înțeleagă din ce în ce mai bine că, pe lângă rolul de protector, ambalajul poate transmite și un mesaj cumpărătorului final și-l poate influența în alegerea produselor pe care dorește să le achi­zițio­neze.

Tipuri de ambalare

În cele ce urmează vom face o scurtă trecere în revistă a tipurilor de ambalare și a echipamentelor folosite cel mai des pe piața produselor de panificație, patiserie și cofetărie.

• Vom începe cu cea mai simplă metodă, folosită în special în panificație: ambalarea în pungi preformate. Aceasta constă în folosirea pungilor de diverse dimensiuni în care se introduce în special pâinea feliată. Este o metodă facilă, care nu presupune un echipament special, cu excepția unui suport care este montat de obicei pe mașina de feliat și care ajută la susținerea produsului în vederea introducerii acestuia în pungă. Deși este o metodă cu o productivitate scăzută și cu un volum însemnat de muncă manuală, dacă închiderea ambalajului este făcută cu clipband, pe care pot fi marcate lotul și data expirării, produsul final are un aspect elegant și avantajul că ambalajul se poate deschide și închide de mai multe ori.

Ambalare cu termocontractie

• O altă metodă este cea a termo­contracției, care presupune folosirea unei mașini care poate să realizeze atât lipirea foliei, cât și ter­mo­contragerea acesteia, ambalajul mulându-se pe forma produsului. Metoda este folosită atât pentru pâine, cât și pentru produse de patiserie și cofetărie, pentru acestea din urmă folosindu-se o tavă suport din carton sau plastic alimentar. Acest mod de lucru are avantajul unui cost scăzut, însă productivitatea nu este foarte ridicată. De asemenea, de obicei operațiunea de ambalare este dublată de cea de aplicare de etichete întrucât folia folosită nu poate fi deja imprimată, deoarece în timpul procesului de termocontragere ima­ginile ar suferi deformări.

Ambalare tip flow pack

• Următoarea metodă întâlnită este cea de tip flow pack și este folosită în special pentru capacitățile de producție mari și foarte mari, putându-se depăși 90 de ambalări pe minut. Metoda este potrivită în special pentru produsele de cofetărie/patiserie, dar este folosită cu succes și pentru pâinea la tavă, care, datorită formei regulate, poate fi ambalată și cu viteze mari. Aceas­­tă metodă oferă avan­tajul po­si­bi­lității imprimării automate pe ambalaj a datei de producție sau expirare împreună cu lotul din care face parte produsul. Spre deosebire de metodele anterioare, sistemul flow pack oferă avantajul unei sigilări superioare și poate asigura și pul­ve­rizarea de alcool sau gaz cu rol de inhibitor pentru microorganisme dăunătoare, conferind produsului o valabilitate ce poate ajunge până la câteva luni. De asemenea, ­ma­șinilor tip flow pack li se pot adapta diverse sisteme de alimentare astfel încât intervenția operatorilor umani să fie redusă la minimum. Deși este indiscutabil o rezolvare ca­re impune investirea unui buget mai mare, mașina flow pack este o soluție.

Cantarire, dozare si ambalare

• Rămânând în domeniul producției industriale, merită să ne oprim asupra in­sta­lațiilor combinate, care pot realiza atât cântărirea și dozarea, cât și ambalarea produselor. Dis­ponibile în mai multe variante și folosind unul sau mai multe capete dozatoare adaptate în funcție de tipul de produs, aceste instalații pot fi utilizate cu succes în cazul snacksurilor, al produselor de patiserie, dar și al covrigilor sau chiar al chiflelor. Un mare avantaj al acestui sistem este flexibilitatea, întrucât după partea de dozare se poate alege o so­lu­ție de ambalare în funcție de dorința clientului: de la clasicul ambalaj tip „pernuță“ până la cel STABILO. De asemenea, instalațiile de acest tip sunt prevăzute cu diverse opțiuni de amortizare, pentru evitarea ruperii sau spargerii produselor fragile, realizând dozarea și ambalarea unor cantități importante de produse, cu pierderi nesemnificative.

Ambalajul ca o carte de vizită

Ambalajul este de multe ori privit ca un element necesar, care trebuie să protejeze produsul, dar care nu trebuie să încarce prea mult costul acestuia. Chiar dacă în ultimii ani lucrurile s-au mai schimbat, există mulți producători care încă aleg să utilizeze soluții ieftine. Pe lângă faptul că au inconvenientul că nu pot proteja într-un mod optim produsele, și capătă după primele atingeri un aspect de „învechit“, nici acoperirea grafică a acestora nu poate fi una remarcabilă, lăsând produsului un aspect auster, care de multe ori influențează negativ părerea consumatorului sau chiar îl determină să nu aleagă produsul. În condițiile în care lupta din piață devine din ce în ce mai strânsă, consider că ambalajul merită o atenție deosebită, iar calitatea materialelor folosite să permită produsului să își păstreze un timp cât mai îndelungat aspectul de „proaspăt“. De asemenea, alegerea culorilor și a graficii trebuie să fie de natură să evidențieze produsul față de cele ale concurenței și să reamintească consumatorului calitatea din interior de fiecare dată când acesta îl vede la raft. În concluzie, vechea zicală „Ambalajul vinde marfa“ este mai actuală ca oricând!

  • Marius Costea, Director vanzari Nova Pan – Divizia echipamente și linii industriale