Adunarea generală ROMPAN 2020

Ca la fiecare început de an, ROMPAN organizează Adunarea Generală a membrilor asociației. Întâlnirea de anul acesta a avut loc în data de 30 ianuarie, la Hotel Internațional din Sinaia, unde aproximativ 100 de reprezentanți ai companiilor membre ROMPAN au discutat subiecte de actualitate din industrie.

Structura ordinii de azi:
• Raportul de activitate pentru 2019
• Proiectul programului de activitate pe anul 2020
• Probleme actuale și de perspectivă ale industriei de morărit, panificație și produse făinoase românești (aspecte legislative, accesarea fondurilor europene, atestarea produselor tradiționale, criza forței de muncă, recolta de cereale etc.)

Printre invitații speciali ai evenimentului s-au numărat:
• Aurel Dorin Simion – Secretar de Stat MADR
• Monica Neagu – Driector General ANSVSA
• Mădălin Giurcău – Vicepreședinte ANPC
• Sorin Minea – Președinte ROALIMENTA

La întâlnire a participat doar presa de specialitate, iar ARTA ALBĂ a fost unul dintre invitați.

În ceea ce privește aspectele legislative și relația cu autoritățile, președintele Aurel Popescu a făcut referire la următoarele subiecte:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

• Taxarea inversă a cerealelor este valabilă până la 30 iunie 2022 inclusiv (OUG 114/ 28 decembrie 2018)

TVA 5% pentru produsele tradiționale (OUG 31/14 mai 2019)
ROMPAN solicită MADR să nu mai facă diferențe între produsele tradiționale și cele industriale, în ceea ce privește definirea lor din punct de vedere calitativ. Produsele montane, eco, tradiționale sunt denumite în prezent „alimentele de înaltă valoare calitate”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC)

• Calitatea duală a alimentelor și practici comerciale incorecte (Directiva 2161/2019)

Gramajul produselor de panificație comercializate pe teritoriul României (Prevederi Ordin 8/ 10 ianuarie 2014 pentru modificarea Ordinului Președintelui ANPC 392/2013)
În ordinul 392 din 2013 spune foarte clar că pâinea trebuie să pornească de la 300 de grame în sus, cu diferență de gramaj din 100 în 100 de grame, astfel încât consumatorul să nu fie înșelat. Toate bune și frumoase, dar, din păcate, importăm foarte multe produse cu greutate mai mică de 300 de grame. Rugăm ANPC să facă ordine: fie nu permite să vină din afară alte gramaje, fie găsim o altă soluție. Dacă o să permite să se comercializeze pâine cu gramajul mai mic de 300 de grame o să avem apoi alte probleme.” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)

• Controlul anual (Ordin 113/ 17 decembrie 200)
ROMPAN solicită ANSVSA un control echidistant pentru toți agenții economici înregistrați.
România este printre puținele state din Europa în care industria plătește pentru a fi controlată” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

• Controlul mijloacelor de transport a produselor (Ordin 106/2019)
ROMPAN solicită abrogarea art. 34, care presupune ca mijloacele de transport a produselor să fie verificate la un interval de 2 ani. De asemenea, companiile trebuie să plătească un tarif anul de verificare, cost pe care multe dintre companii nu și-l permit.

Ministerul Mediului

• Ecotaxa de 0,15 lei/bucată pentru ambalajele de transport (pungi) (OUG 50/ 25 iunie 2019)
Dinamica modificărilor legislative a dus, printre altele, la creșterea ecotaxei de 3 ori mai mult.

Ministerul Sănătății

• ROALIMENTA și Ministerul Sănătății au semnat un protocol de colaborare privind promovarea unui stil de viață sănătos prin controlul aportului caloric și reducerea consumului de sare, zahăr adăugat și grăsimi saturate și trans în rândul populației

• Acizii grași trans – Produsele alimentare care care nu sunt conforme cu Regulamentul UE 649/ 24 aprilie 2019 mai pot fi introduse pe piață până la data de 1 aprilie 2021

Alte probleme discutate:
Accesara fondurilor europene

Este clar că pentru investiții noi situația este terminată, s-au depus mai multe proiecte decât suma alocată. Este posibil ca pentru modernizarea celor existente să mai fie ceva bani. Vom analiza situația împreună cu Ministerul Agriculturii.” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Forța de muncă

• ROMPAN organizează cursuri de calificare și perfecționare, astfel încât să susțină pregătirea forței de muncă specializată atât de necesară.

Angajați din tări asiatice
Din păcate, cred că o să apelăm din ce în ce în ce mai mult la forța de muncă din țările asiatice. Este clar că noi nu putem să ținem oamenii în țară decât dacă le dăm salarii mai mari. Iar dacă facem acest lucru, angajatorii vor avea o creștere a costurilor, care, desigur, se va vedea ulterior în prețul produselor.” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Statul este principalul concurent al forței de muncă din mediul privat” – Marian Truță, director TECSA (companie producătoare de biscuiți) și membru ROMPAN.

MADR trebuie să nu uite niciodată că are în coordonarea sa și industria alimentară și așa cum Ministerele Agriculturii din celălalte state europene se implică în rezolvarea problemelor alimentare, așa trebuie și MADR să facă. Nu să denigreze industria alimentară!” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Relația cu organizații similare din alte țări

ROMPAN a semnat un Memorandum de Cooperare în Industria de Panificație cu Asociația Brutarilor din Ungaria, Asociația Brutarilor din Slovacia, Asociația Brutarilor din Republica Cehă, Asociația Brutarilor din Polonia.

Recolta de cereale și oleaginoase 2019

Sursă: OIPA Cereale și oleaginoase & MADR

Din păcate exportăm peste 30.000 de tone de tărâțe, care ar trebui mâncată de zootehnia din România. După ce că mâcinăm puțin, pentru că a scăzut consumul de pâine de la 1.800.000 de tone la 1.500.000 de tone, … deci avem târăță mai puțină, o dăm și pe aceasta la export. ” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Tendința de scădere a consumului

• Numărul conumatorilor a scăzut în ultimii 3-4 ani cu 15-20%
Obiceiurile de consum s-au modificat

Producția, importul și exportul de produse de panificație și patiserie congelate

Pentru că în ultimul timp s-au făcut foarte multe investiții în domeniu, iată că producția românească de apropie de cantitatea importată. Cred că în perioada următoare lucrurile vor sta și mai bine pe această temă. De asemenea, trebuie menționat faptul că exportul de produse procesate, cum sunt cozonacii, biscuiții, pastele făinoase, merg foarte bine la export pe tot globul pământesc. ” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Congelarea este cea mai bună metodă de păstrare a produsului. Congelarea nu strică nimic.” – Sorin Minea, președinte ROALIMENTA.

Evaziunea fiscală

După reducerea TVA-ului din 2013 la 9% s-a înființat un grup de lucru cu reprezentanți din toate autoritățile statului, care luau măsuri pentru stoparea practicilor incorecte. Din păcate acest grup de lucru nu mai funcționează și sugerăm reînființarea lui.” – Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Probleme aduse în atenție de reprezentanții companiilor membre ROMPAN

• Există o discrepanță între controale de siguranță alimentară efectuate la producătorii mari și cele realizate la productorii mici
Trebuie să existe un control asupra pieței, nu al jucătorului” – Sorin Minea, președinte ROALIMENTA.

Simpozionul Anual al Asociației Specialiștilor din Morărit-Panificație din România

În data de 16 octombrie 2020 va avea loc Simpozionul Anual al Asociației Specialiștilor din Morărit-Panificație din România –  ediția XXIX. ROMPAN a ales această dată, deoarece pe 16 octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Pâinii.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente