Aditiv alimentar (E 171 sau dioxidul de titan) folosit în patiserie, interzis în UE

Uniunea Europeană a decis interzicerea utilizării dioxidului de titan (E 171) ca aditiv alimentar, începând din 2022. Următorul pas pentru o alimentație mai sănătoasă, din punctul de vedere al ONG-urilor: interdicția utilizării nitraților din alimente

Aditiv alimentar (E 171), cunoscut sub numele de dioxid de titan, folosit în patiserie, interzis în UE – asta a decis Comisia Europeană. Statele membre au aprobat, la începutul lunii octombrie 2021, propunerea Comisiei Europene de interzicere a utilizării dioxidului de titan, cunoscut ca E 171 aditiv alimentar, începând cu anul 2022.

Excluderea tuturor aditivilor alimentari considerați periculoși

Mai multe ONG-uri europene au militat pentru interzicerea dioxidului de titan în toată Europa, inclusiv Foodwatch. Acum, acestea vorbesc despre faptul că eliminarea aditivului alimentar E 171 este primul pas și susțin că a venit momentul să fie excluse și alte substanțe din industria alimentară.

„Trei sute treizeci și opt de aditivi sunt autorizați în prezent în produsele alimentare în Europa. Este prea mult, existând riscul unor efecte de tip cocktail imposibil de evaluat. (…) Trebuie să le eliminăm cu prioritate pe cele care sunt controversate deoarece prezintă riscuri pentru sănătate. Nu ar trebui să ne luptăm ani de zile pentru a le interzice unul după altul. A pune pe primul loc sănătatea publică este un drept și ar trebui să fie evident. Din păcate, mai este de lucru”, a declarat Karine Jacquemart, director Foodwatch Franța.

Foodwatch și alte ONG-uri fac eforturi de ani buni pentru eliminarea dioxidului de titan din produsele europene. Pe agenda lor se află și interzicerea nitraților din alimente.

Ce este aditivul alimentar dioxid de titan?

Dioxidul de titan este utilizat drept colorant în produse variate precum cele de patiserie, guma de mestecat, suplimente alimentare, supe sau bulionuri. De asemenea, E 171 este folosit și la prepararea unor medicamente.

Potrivit site-ului Comisiei Europene în România, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides a precizat că: „Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”.

Aditiv alimentar (E 171) folosit în patiserie – nu mai poate fi considerat sigur

Comisia a făcut această propunere având la bază un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Potrivit acestuia, E 171 nu mai poate fi considerat sigur, atunci când este utilizat ca aditiv alimentar. Cauza menționată: „nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.

Precizăm că genotoxicitatea descrie proprietatea agenților chimici care dăunează informațiilor genetice dintr-o celulă, provocând mutații, ceea ce poate duce la cancer.

Interdicția utilizării aditivului alimentar E 171 ar urma să se aplice începând cu anul 2022. Lucrurile se pot schimba dacă Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecție până la finalul anului în curs. Potrivit prevederilor legale, scoaterea de pe piață se va realiza treptat. Va exista un interval de eliminare pentru o perioadă de șase luni. Apoi se va aplica o interdicție totală de utilizare a aditivului alimentar E 171 (dioxid de titan) în produsele alimentare.

Franța a dat startul excluderilor aditivilor alimentari

Vă reamintim că Franța a cerut deja companiilor din sectorul alimentar să elimine dioxidul de titan din produsele lor. Termenul limită a fost 1 ianuarie 2020. Franța a înștiințat în acel moment Comisia Europeană și statele membre asupra deciziei sale. Pe 6 mai 2021 Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară a emis un aviz științific care a concluzionat că dioxidul de titan „nu mai poate fi considerat sigur”.

Citește pe Arta Albă și Dioxidul de titan nu este sigur ca aditiv alimentar

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente