Adaosul de vitamina D în pâine poate preveni infecția cu COVID-19

Specialiștii din Marea Britanie cer ministerelor suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infecția cu COVID-19. Pâinea este unul dintre alimentele de bază, așadar adăugarea unui complex de vitamina D în acest produs des consumat poate sprijini sistemul imunitar și implicit lupta cu SARS-CoV-2.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu SARS CoV-2 crește rapid în Marea Britanie, motiv pentru care specialiștii în sănătate au atras atenția asupra legăturii dintre lipsa de vitamina D și riscul infectării cu noul virus. Un studiu realizat în anul 2019, de Universitatea din Birmingham şi condus de Magda Aguiar, arată că numărul persoanelor care au deficiență de vitamina D ar putea scădea cu 25%, dacă, de exemplu, făina ar fi îmbogăţită cu un complex de vitamina D.

Aproape jumătate dintre britanici se confruntă cu această carență de vitamina D, principalul motiv fiind lipsa soarelui – principalul furnizor de vitamina D în organism. De aceea, specialiștii recomandă consumarea suplimentelor din septembrie până în martie. Însă, pentru a se asigura că populația primește doza necesară, cel mai bine ar fi ca vitaminele să fie introduse în compoziția alimentelor de bază, precum pâinea.

Peste 80% dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au lipsă de vitamina D

La sfârșitul lunii septembrie, cercetătorii din Spania au ajuns la concluzia că 82% din pacienţii internaţi cu coronavirus (dintr-un eşantion de 216 participanţi), aveau deficienţă de vitamina D. O altă concluzie a studiului indica faptul că bărbații prezentau niveluri mai scăzute de vitamina D decât femeile. „Deficienţa de vitamina D ar trebui identificată şi tratată mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi. Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi al celui imunitar.”, este de părere Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria.

Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări. Este vorba însă despre un studiu observaţional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienţilor cu COVID-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii şi controlate.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Bolnavii de COVID-19 care au fost observaţi în cadrul studiului se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.

Practica introducerii de vitamine în compoziţia alimentelor de bază şi accesibile este des întâlnită în ţări precum Finlanda, Suedia, Australia şi Canada. În Marea Britanie, însă, Departamentul de Sănătate Publică a respins astfel de iniţiative de peste 10 ani.

Sursa: DIGI 24, ROALIMENT

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.