Ştrudel cu ciuperci de pădure

strudel ciuperci
Rețetă oferită de Chef Cezar Munteanu

Cezar MunteanuA decis să devină bucătar în perioada adolescenței, când a preparat cu brio primul său desert – Piersica Melba. Deși părinții lui își vedeau fiul medic sau inginer, Cezar Munteanu și-a urmat pasiunea pentru gătit și bine a făcut, deoarece astăzi este un adevărat profesionist și un Maestru al gastronomiei.
De-a lungul anilor s-a specializat constant, atât în țară, cât și în străinătate (Italia, Austria, Statele Unite ale Americii). După mai bine de 30 de ani de experiență, renumitul chef are în prezent un palmares impresionant de titluri și premii.
Lui Cezar Munteanu i se pot atribui numeroase funcții: de la chef, manager, trainer, lector până la consultant. Este iniţiatorul multor proiecte în educaţie alimentară și responsabilitate socială, dar și mentor pentru tinerii pasionați de fascinanta lume a gastronomiei.
Timp de 15 ani a coordonat organizarea meselor oficiale la cel mai înalt nivel. La doar 22 de ani, Cezar Munteanu a devenit primul bucătar şef din Ministerul de Externe, gătind pentru președinți și alte personalități, în ambasadele României din Italia, Austria și Statele Unite ale Americii.
Din dorința de a împărtăși dragostea sa pentru o alimentație sănătoasă și de calitate, Cezar Munteanu este moderatorul a două emisiuni radio la Europa FM, „Mâncare cu principii“ și „Rețeta de bun gust“. De asemenea, are o colaborare de lungă durată cu mari companii din industria alimentară și a ospitalității.

Preparatul este format din:

• Foaie de plăcintă
• Umplutură de ciuperci

Foaie de plăcintă

Ingrediente:
a800 g – Făină cernută
500 ml – Apă
a 15 ml – Oțet de mere cu miere de albine
aaa 5 g – Sare
a50 ml – Ulei utilizat pentru întins foaia

Preparare:
• Uniţi toate ingredientele și frământați-le.
• Lăsați aluatul la odihnă, timp de 3 ore, la 4 °C. Această operație este foarte importantă pentru interacțiunea dintre gluten și oțet.
• Porționați aluatul în bucăți egale; formați sfere din fiecare bucată de aluat; întindeți aluatul în foi cât mai subțiri. Puteți folosi metoda formării foilor de plăcintă dobrogeană, metoda prin învârtire.

Umplutură de ciuperci

Ingrediente:
t700 g – Ciuperci de pădure mixte, congelate
t200 g – Ciuperci Champignon, proaspete
t200 g – Ceapă uscată
aa50 g – Făină de castane
aaa5 g – Pătrunjel verde
aa10 g – Sare
aaa1 g – Piper negru
a 30 g – Ulei aromatizat
aaa1 g – Plante aromatice
a 30 g – Stafide brune
20 ml – Vin alb

Preparare:
• Curățați ceapa și spălați-o. Înmuiați stafidele în vin. Spălați pătrunjelul și tăiați-l foarte fin.
• Ștergeți ciupercile proaspete cu o cârpă umedă și tăiați-le julienne.
Atenție! Ciupercile nu se spală, pentru a evita deprecierea lor organoleptică și acumularea de apă nejustificată.
• Tăiați ceapa julienne și sotați-o în ulei aromatizat, apoi adăugați stafidele înmuiate în vin alb.
• Adăugați peste ceapa sotată ciupercile cuburi, congelate.
Atenție! Nu decongelați ciupercile înainte de folosire! Se vor înnegri și își vor pierde aroma în lichidul scurs.
• Trageți ciupercile champignon într-o altă tigaie, cu adaos de ulei și unt, până devin rumen-aurii.
• Uniți cele două tipuri de ciuperci preparate termic într-o altă tigaie, aflată deja pe foc, apoi adăugați, în ploaie, făina de castane și restul condimentelor. Amestecați compoziția până devine consistentă și se elimină restul de apă (aproximativ 5 minute).
• Adăugați pătrunjelul și lăsați să se răcească.

Preparare finală

• Umpleți foile de plăcintă cu umplutura preparată anterior și rulați-le ca pe un ștrudel.


• Ungeți bucățile de ștrudel cu puțin ulei și introduceți-le în cuptorul preîncălzit. Coaceți timp de 35 – 40 minute, la 175 °C.

Chef Cezar Munteanu recomandă această plăcintă, fie ca gustare caldă, fie ca garnitură la carnea roșie. Ingredientele menționate sunt pentru 10 porții.