Românul consumă cu 10 kg mai puțină pâine pe an

Consumul de pâine, în România, a scăzut în ultimul deceniu de la 92 kg pe locuitor într-un an la puțin peste 82 kg în prezent, dar încă se menține peste media europeană de 78 kg/locuitor/an, conform celui mai recent studiu de piață privind produsele de panificație, prezentat de președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

„Consumul de pâine s-a redus aproximativ cu un kilogram pe om în fiecare an și a ajuns la 82,2 kilograme. Este un consum mai mare decât media europeană de 78 kg/om/an, și eu cred că, în perioada următoare, consumul nu o să mai scadă așa de mult”, a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan, prezent la târgul INDAGRA 2018. El consideră că această tendință de scădere a consumului de pâine din ultimii ani este „viabilă și corectă”. „Eram pe locul I în Europa, iar acum suntem pe II sau III. E interesant că a început să crească cererea de pâine din făină integrală și cea de produse realizate în sistem tradițional, deci lumea se îndreaptă către produse de calitate”, a afirmat liderul ROMPAN. Studiul de piață mai arată că biscuiții au înregistrat pe consum o creștere de 12,5% în 2017, comparativ cu 2016, cozonacii cu 9,3%, iar produsele de patiserie cu 0,7%, însă aici nu a fost inclus și comerțul stradal. Pe de altă parte, consumul de făină a scăzut cu 2,3%.

Potrivit studiului, piața de morărit și panificație a crescut la trei miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară, cu 4.500 de firme active.