România are cel mai scăzut grad de robotizare din UE

1% dintre întreprinderile active în România în industria agro-alimentară foloseau în 2018 roboți industriali, în condițiile în care media europeană este 7%, informează INACO (Ințiativa pentru Competitivitate).

Raportul publicat de INACO la data de 6 februarie 2020 indică faptul că 75% dintre companiile agro-alimentare din România consideră că nu au expertiza necesară utilizării tehnologiilor digitale. În plus, doar 38% dintre acestea încearcă să se dezvolte digital, deși ne aflăm în plină revoluție industrială 4.0.

Pe lângă România, și în Cipru, Ungaria și Slovacia gradul de robotizare este de 1%, în timp ce la polul opus se află state precum Suedia (31%), Olanda (22%), Danemarca (16%), Slovenia (10%) și Franța (9%).

grad digitalizare romania 2018

Sursa: Eurostat, februarie 2020

Ponderea valorii adăugate brute în PIB așează agricultura României pe primul loc în UE. Țara noastră este a 8-a putere agricolă ca valoare a sectorului în UE, dar gradul redus de tehnologizare ne condamnă la ultimul loc la productivitatea muncii.

Marile companii din industria agro-alimentară utilizează tehnologii precum:
• Tractoare sau combine autonome, fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de mașini agricole pe câmp
• Roboți care culeg fructele: căpșuni, cireșe, portocale etc.
• Roboți care înlocuiesc tot mai mult efortul fizic și repetitiv, activităție riscante sau care necesită maximă precizie
• Roboți în zootehnie care supraveghează permanent efectivele de animale, autoalimenta cu energie prin panouri solare
• La fermele de lapte, de pildă, apar tehnologii noi, precum centura cu guler inteligent, dezvoltată pentru a urmări sănătatea și fertilitatea vacilor. Acest dispozitiv poate fi integrat cu un telefon inteligent sau laptop pentru a urmări comportamentul animalelor, ceea ce ajută la furnizarea de tratament sau hrană la timp.

Viteza de recuperare a decalajelor digitale în perioada 2014-2019

Estonia este singura țară din Europa Centrală și de Est (ECE-8) care are Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI) peste media UE

DESI indice economic si societate digitala

Sursa: Comisia europeană (2019), Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI)

În România funcționează 18 roboți industriali la 10.000 de angajați, de 6 mai puțin decât media europeană (2017)

roboti industriali romania

Sursa: Federația Internațională de Robotică (2020),

Soluția propusă de INACO pentru a crește gradul de digitalizare în companiile din România este următoarea:
• Crearea unui Grup de Lucru pentru Agricultura Viitorului (GLAV) la nivelul ministerului de resort
• Creare de sub-grupuri GLAV la nivel regional
• Crearea unor laboratoare digitale educaționale inteligente (SMART Lab) în toate școlile agricole din România.

În prezent există doar patru laboaratoare SMART Lab, trei în București (Smart Lab Titu Maiorescu, Sector 1, Smart Lab Alexandru Ioan Cuza, Sector 3, Smart Lab Grigore Moisil, Sector 6 ) și unul în Ilfov (Smart Lab Măgurele).

smart lab inaco

SMART Lab – Colegiul Național Grigore Moisil, București

INACO (Ințiativa pentru Competitivitate) este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.

Coordonatori raport: Andreea Paul, conf. univ. dr. la Facultatea REI, ASE; Președintele Asociației INACO –Inițiativa pentru Competitivitate